De spijsvertering werkt bij iedereen anders
De een produceert wat meer spijsverteringssappen dan de ander en er zijn mensen met een snelle of juist een langzame spijsvertering. Ook de samenstelling van de darmflora is bij niemand gelijk, maar wel van groot belang voor een goed werkende spijsvertering en immuunsysteem.
Leer te luisteren naar de reactie van je lichaam op voeding
Symptomen van een minder goede spijsvertering zijn brandend maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel, darmkrampen, winderigheid en een verstoorde stoelgang. Een opgeblazen gevoel, oprispingen of brandend maagzuur kunnen wijzen op een teveel of te weinig maagzuur. In de meeste gevallen is het een tekort aan maagzuur en slikken mensen onterecht maagzuurremmers. Darmkrampen, winderigheid en een verstoorde stoelgang kunnen wijzen op een verstoorde darmwerking. Denk aan een voedselintolerantie, een tekort aan spijsverteringsenzymen of een disbalans in de darmflora.
Sociaal eetgedrag
De meeste mensen houden zich aan “etenstijden”. Dat betekent dat we vaak eten wanneer we eigenlijk geen honger hebben. Of dat we meer eten dan we van plan waren, omdat we zo gezellig samen zitten en het eten zo lekker smaakt.
Tussendoortjes
Naast de vaste etenstijden hebben we “tussendoortjes” in het leven geroepen. Wanneer we honger hebben en het nog geen etenstijd is, nemen we een tussendoortje. Vaak zijn dat zoetigheden of snacks die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en weer dalen. Regelmatig niet of weinig eten komt veel meer overeen met het voedingspatroon van onze voorouders, die aten volgens de beschikbaarheid van voedsel. Ons metabolisme is ingesteld op perioden van honger, niet op permanente overvloed. Wanneer de bloedsuikerspiegel regelmatig te sterk stijgt en er dus telkens veel insuline aangemaakt wordt, kunnen de cellen ongevoelig worden voor insuline. Dat noemt men insulineresistentie.
Hoe is het met uw spijsvertering?
- past uw voedingspatroon bij uw spijsvertering?
- kunt u alles verteren?
- heeft u voldoende maagzuur?
- maakt u voldoende enzymen aan?
- heeft u dagelijks ontlasting met structuur?
- ....