Hieronder een overzicht van de meest gebruikte onderzoeken.

Feces onderzoek “Chronische darmklachten”

Dit onderzoek is op basis van feces. In dit onderzoek wordt de hoeveelheid goede en slechte bacteriën bepaald. Daarbij wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Gaat het allemaal goed met de opname en verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten? Ook de pH (zuurgraad) van de ontlasting zegt iets over het functioneren van onze darmen. Tenslotte wordt de aanwezigheid van gisten en schimmels bepaald. Bij een verhoogde aanwezigheid van gisten en schimmels (die ontstekingen veroorzaken) heeft de lever een te grote taak om afvalstoffen weg te werken. Er kunnen klachten ontstaan die zich uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise.

Uitbreiding:
Indien nodig kan het feces onderzoek uitgebreid worden met o.a. pancreas-elastase, Helicobacter Pylori, parasitologie en histamine.

ImuPro

Wanneer u lijdt aan een chronische klacht die maar niet verdwijnt, kan de oorzaak wel eens een IgG-voedingsallergie (type III) zijn. Dit wordt in de volksmond voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie genoemd. Typerend voor zo’n overgevoeligheid is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs dagen na het innemen van een ”trigger food” optreden. Dit maakt ze heel moeilijk te identificeren.

Met het ImuPro voedselintolerantie onderzoek kunt u ontdekken of er sprake is van een vertraagde voedselallergie. Het laboratorium kan dit onderzoek uitvoeren op basis van een buisje bloed. Bij twijfel wordt er eerst een voorscreening gedaan. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de Screen+ (44 IgG bepalingen) of de Basic (90 IgG bepalingen). Indien nodig kan het onderzoek uitgebreid worden naar 270 bepalingen.

Parasitologie

Een groot deel van de mensen met darmklachten is besmet met parasieten. Mogelijk is 40% van de bevolking belast met deze parasieten. Niet iedereen heeft klachten, maar bij besmetting kunnen symptomen ontstaan waarvan je veel last kunt hebben. De vijf meest voorkomende darmparasieten zijn: Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis, Giardia lamblia, Cryptosporidium soorten en Entamoeba (dispar en histolytica).

Het is zinvol om te testen op de aanwezigheid van parasieten bij chronische darmklachten, een opgezette buik, een wisselend ontlastingspatroon, buikpijn en vermoeidheid. Kinderen die buikpijn, diarree of verstopping hebben, zijn vaak besmet met parasieten. Typisch voor een besmetting met darmparasieten is dat de klachten vrij plotseling beginnen. Wanneer je een verre reis hebt gemaakt en er ontstaan klachten, is een test op darmparasieten zeer aan te raden.

Vanwege de besmettelijkheid is het belangrijk om het hele gezin te onderzoeken.